Wormenpoep? Als meststof? Ja! Hoewel het in eerste instantie misschien een beetje vies klinkt, is wormenmest een onmisbaar bestanddeel van onze mixen. Er zitten veel voordelen aan wormenmest.
Waarom wormenmest?
Voordelen
Wormenmest heeft veel voordelen.
- Het is een 100% organische meststof die ook effectief is tegen veel plagen zoals spint en bladluizen.
- Het zit boordevol voedingsstoffen en mineralen die de groei van de plant helpen stimuleren.
-
Wormenmest houdt goed vocht vast, net als kokos vezel. Het is een perfect alternatief voor chemische producten (die in de meeste potgronden worden gebruikt).
-
Wormenmest geeft langzaam voedingsstoffen af. Dit betekent dat het je planten wortels niet kan verbranden, zoals gewone meststoffen zouden doen.
- Het verbetert de beluchting en drainage van de potgrond.
- Wormenmest heeft een beter humusniveau en een beter bemestingspotentieel dan gewone compost.
Nadelen
Hoewel wormenmest geweldig is, zijn er ook enkele nadelen.
- Wormenmest duurt vrij lang om te maken als je het zelf doet, ongeveer 90 dagen tot een jaar.
-
Het is ook iets duurder dan chemische meststoffen. Maar vergeleken met andere organische meststoffen is wormenmest goedkoper.
Wat is wormenmest?
Wormenmest is een organische vorm van mest die wordt gemaakt van regenwormen. Wormenmest wordt gemaakt in compostbakken. Het is een natuurlijke meststof die je zowel kunt kopen als zelf kunt maken.
Wormenmest thee
Thee!? Van wormenmest? Ja! Als je geen zin hebt om standaard wormenmest aan je mixen toe te voegen, kun je overwegen om thee te maken. Door een paar lepels wormenmest toe te voegen aan wat lauw water krijg je een planten-thee vol voedingsstoffen. Deze thee kan je gebruiken om je planten een oppepper te geven.
Hoeveel wormenmest moet ik aan de mix toevoegen?
Dit hangt af van een aantal factoren. Hoewel te veel nooit goed is, kan een groot deel van de mix van je grond uit wormenmest bestaan. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
- Wormenmest houdt veel vocht vast; voeg niet meer dan 10% toe voor cactussen en vetplanten.
- Jonge en gevoelige planten hebben ongeveer een verhouding van 1:2 wormenmest tot de mix nodig.
- Voor de meeste andere planten is een verhouding van 1:3 of 1:4 wormenmest tot porgrond perfect.
Ik heb succes gehad met het mengen tot een verhouding van 1:1. De grond zal echter meer vocht vasthouden dan een gewone potgrondmix. Houd hier rekening mee bij het water geven.
Hoe wordt wormenmest gemaakt?
Wormenmest wordt gemaakt in compostbakken, ook wel wormenbakken genoemd. Dingen zoals bladafval, tuinafval en keukenresten worden aan de wormen gevoerd. De wormen eten zich door het afval heen en laten stapels wormenmest achter. Deze wormenmest kunnen wij vervolgens voor onze planten gebruiken!
Beestjes in je wormenmest
Wormenmest kan (zoals je misschien al geraden hebt) levende wormen bevatten. Dit is geen probleem! Samen met andere helpende insecten (zoals isopods en springtails) vernietigen ze ongewenste dingen in de grond, zoals rottende wortels, dode plantenresten, en schimmels. Ze laten de levende delen met rust en veranderen het afval in plantenvoeding!
Hoe lang blijft wormenmest vers?
Wormenmest blijft ongeveer 6 maanden goed. Dit is dezelfde tijd dat de voedingsstoffen uit wormenmest actief blijven in de mix. Je kan de voedingsstoffen in je potgrond aanvullen door de bovenste laag van de grond te vervangen door wormenmest. Mix dit voorzichtig met de hand. Wanneer je water geeft, zullen de voedingsstoffen naar de wortels stromen!
Nieuwsgierig geworden en op zoek naar een nieuwe, biologische manier om je planten te bemesten? Je kunt onze wormenmest hier kopen.